CONTACT

gazetadepariu@yahoo.com

vineri

Derby la Cluj


"U" şi CFR şi-au împărţit frăţeşte punctele în anii '70. În 1976, ambele echipe au retrogradat, iar "frăţia" s-a încheiat, lăsînd loc, peste ani, unei crunte rivalităţi

"U" n-a cîştigat în faţa feroviarilor, în
Liga 1, din mai 1972. "Atunci nu era rivalitatea de acum. Erau meciuri banale, unele mai altfel. Recunosc, chiar şi eu am participat la un astfel de meci", a povestit Remus Cîmpeanu, fost căpitan şi conducător al Universităţii Cluj. Statistica indică rezultate ciudat de simetrice între cele două echipe, în anii '70.

6 egaluri consecutive
De pildă, victoria "istorică" din 1972, scor 1-0 pe 3 mai, survenea unei înfrîngeri similare, 0-1, pe 24 octombrie, pe arena "vişinie". În octombrie 1972, CFR a cîştigat cu 2-1, după care a urmat un şir de 6 partide care s-au încheiat la egalitate. Puncte împarţite, la fel şi golurile. În 1976, CFR, care avea şanse mai mari să se salveze de la retrogradare, a cîştigat din nou în faţa Universităţii, 1-0, în 25 aprilie, pe "Municipal". La finalul sezonului, însă, ambele formaţii din Cluj au ajuns în liga secundă, "U" de pe locul 18, CFR de pe 17, însă feroviarii au fost la o singură victorie de salvare.

Scandal în 2008
Şi în 2008, cînd CFR a luat titlul pe terenul lui "U", au existat acuzaţii de blat. Bilica, fundaşul care l-a faultat pe Ruiz la penalty, a spus că a fost contactat înainte de joc, dar că a refuzat să discute despre o înţelegere. Un alt fost jucător la "U", Boudarene, a acuzat că Liga 1 e dominată de scandaluri de coprupţie, precum "Cazul Valiza", iscat tocmai la acel "U" - CFR 0-1, cînd Gigi Becali a vrut să-i "premieze" pe "studenţi" cu 1,7 milioane de euro, dar a rămas fără bani, confiscaţi de DNA.


"Vişiniii" consideră că "U" pleacă favorită în derby-ul Clujului, graţie rezultatelor din ultimele etape

"N-avem voie să pierdem cu «U»!", a fost mesajul imperativ al lui Sorin Cîrţu şi al conducerii în săptămîna derby-ului cu rivala locală.

E loc pentru două echipe
Sorinaccio a ţinut să transmită un mesaj paşnic rivalei Universitatea. "N-am fost niciodată susţinătorului războaielor fratricide, pe care nu le-am înţeles niciodată. Clujul e un oraş civilizat, însă în fotbal există rivalităţi locale în multe oraşe europene. Cred că CFR şi "U" au fiecare un loc în istoria fotbalului clujean. Mă aştept la o întîlnire aprigă, cu orgolii, însă în limitele fair-play-ului, al bunului simţ. Pentru CFR, victoria este foarte importantă, dacă ne gîndim la poziţia din clasament şi pretenţiile de aici", a apreiciat Cîrţu.

Aplică principiul rotaţiei
Tehnicianul campioanei a surprins prin neconvocarea pentru meciul cu "U" Cluj italienilor Piccolo, Sforzini, Bjelanovici, dar şi a lui Bastos, Tomas Costa sau Nuno Claro, jucători de bază în mandatul lui Mandorlini. "Am decis să recurg la rotaţia jucătorilor. Probabil, cei 3 italieni vor fi incluşi pentru meciul cu AS Roma. Referitor la Bastos, am decis împreună cu preparatorul fizic să urmeze un program separat de pregătire, pentru a se putea reface complet", a explicat el. De cînd a preluat-o pe CFR, Cîrţu a decis să promoveze în formula de bază mai mulţi jucători români, precum Rada, Bud sau Hora.

"Universitatea este favorită datorită poziţie din clasament, a stării de spirit mai bune, mai ales că a cîştigat şi puncte nesperate"

"E un meci special, care a creat mari polemici de fiecare dată cînd s-a disputat, atît înainte, dar şi după joc.

"Nu ştiu ce va fi în afara terenului, dar vă asigur că pe gazon se va juca în limitele sportivităţii. Sper să iasă un joc spectaculos"

"Niculescu şi Boştină sînt jucători experimentaţi care pot face diferenţa, chiar dacă nu mai sînt atît de tineri. De fapt, jocul Universităţii este creat în jurul celor doi"

Sorin Cîrţu, antrenor CFR Cluj

Imagini video cu incidentul din 2008 cand un cameraman a fost batut pana a intrat in coma.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină